AHA moment

We staan aan de kassa. Ik en mijn 5-jarige poppemie. Tijd meer dan genoeg want het is precies dat moment wanneer iedereen zijn boodschappen doet. Mijn dochter heeft het ook rap door en ze begint creatief te onderzoeken wat er in de andere winkelkarretjes inzit. Kijken mag, zeg ik tegen mezelf … dus ik laat haar en verwacht haar eerste vraag.

“Mama, waarom koopt die vrouw zoveel chips?”

De vrouw kijkt naar mij en verwacht een reactie. Ik trek mijn mondhoeken omhoog hopend dat die vrouw ook zal lachen. Zij lacht niet. Ik probeer uit te leggen. “Misschien maakt die vrouw een feestje, daarom heeft ze zoveel chips nodig.” Voor mijn dochter was het een voldoende informatie maar die vrouw was niet echt tevreden met mijn antwoord en had een behoefte om het zelf te corrigeren. “Nee, die chips zijn voor mij en mijn dochter….Voor het weekend!” En het werd stil.

Op dat moment heb ik zo veel bijgeleerd.

  • “Ik weet het niet” is ook een antwoord. Mama’s kunnen niet alles weten en zeker niet wat er in een hoofd van andere mama gebeurt.
  • Mijn dochter is alert genoeg. Ze beseft wel dat teveel gewoon teveel is en ze stelt vragen (… en gelukkig vraagt ze – nog niet – achter zak chips). Goed zo!
  • Eten ligt toch geel gevoelig bij de mensen. Jij zou denken dat we in 2019 allemaal bezig zijn met een gezonde levensstijl, dat het een noodzaak is. Ja .. ver van. :o) Goed, we geven niet op!

Ik heb nog iets goed beseft. We maken heel veel keuzes elke dag. En het is heel menselijk als we soms verkeerde keuzes maken. Maar maak je jouw verkeerde keuzes 100% bewust of laat je alles gaan en ja … “omdat het zo lekker is”?

AHA!

Nog niet overtuigd genoeg? Lees dan goed de info op de verpakking – ingrediënten.

  • Ken je ze allemaal?
  • Weet je wat dat eigenlijk is? (emulgator E471?)
  • Kan je ze allemaal vlot lezen? 
  • Zijn er meer dan 3 ingrediënten (in geval van zakje chips)?

Onze smaakpapillen kunnen tot 5 verschillende smaken proeven: zuur, zout, bitter, zoet en unami. De fabrikanten proberen zo veel mogelijk van die smaken in één product te stoppen om de smaakpapillen maximaal te prikkelen. Resultaat? Een lege zak chips…en soort manipulatie, gratis!

Het onweerstaanbare trio: vet, suiker en zout. Zo zie ik een zakje chips. 

In 200 gram wortel zitten ongeveer 70 kcal, net zoveel als in 1 hap chips (15 gram is 80 kcal).

Te veel omega-6 vetzuren (denk zonnebloemolie) wordt in verband gebracht met onder meer obesitas, hartziekten en alzheimer.

Misschien de volgende keer, als je voor dat rekje met verschillende zakjes staat, adem diep in en nog dieper uit (2-3x als het nodig is & ogen sluiten toegelaten) en neem pas dan een actie! Zal het een verschil maken?

Hoe tof en lekker zou het zijn moest je de chips zelf kunnen maken? Daar gaan we ervoor! Receptje volgt. 

Veel liefs en laat je niet verleiden, jij verdient beter!

Lopend door het leven fit & gezond! Ik weet hoe ... Lees mijn verhaal
Komentáře

Přidat komentář

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.